Pàgines

domingo, 30 de junio de 2019

EL GRUPO FILATELICO Y NUMISMÁTICO DEL ATENEO DE MAHÓN EMPIEZA LAS VACACIONES DE VERANO


Cerrando puertas, hoy día 30 de junio el Grupo Filatélico y Numimsmático del Ateneo de Mahón ha celebrado su última reunión dominical de esta temporada, Así comienzan las vacaciones de verano y no volverán a reunirse tod@s sus miembros hasta el día 15 de septiembre, primer domingo después de las Fiestas Patronales de Mahón.

Quien si seguirá teniendo contacto, es su Junta Rectora para ir cerrando o alentando temas en curso como puede ser su Exposición anual de Club, EXFILMÔ ´19.



¡¡¡ FELICES VACACIONES PARA TOD@S !!!


miércoles, 5 de junio de 2019

DIA MUNDIAL DEL MEDI AMBIENT


Fig. 1

Avui, dia 5 de juny, se celebra a tot el món el Dia Mundial del Medi Ambient (fig. 1), jornada establerta per l’Assemblea General de les Nacions Unides arran de la Conferència de les Nacions Unides sobre el Medi Ambient Humà d’Estocolm (CNUMAH), que va tenir lloc entre el 5 i el 16 de juny de 1972; aquesta cimera va resultar de gran transcendència perquè les qüestions mediambientals assolissin un paper destacat en les agendes dels governs i en l’opinió pública mundial. De llavors ençà, tal dia com avui, se’ns recorda la inexcusable necessitat de tenir cura del nostre hàbitat natural i es fa referència a un tema concret com a protagonista; en el cas d’enguany la proposta és sobre la lluita contra la contaminació de l’aire (fig. 2), i la Xina en serà l’amfitrió global de la celebració.

Fig 2

Fig. 3

Fig. 4

La conservació del medi ambient (fig. 3) és un tema prioritari del qual depèn la mateixa existència de l’ésser humà. Curiosament, nosaltres, els humans, som els éssers de la creació que hem provocat més alteració a l’entorn natural, i això que la humanitat només ha estat present una fracció de temps ínfima en relació al temps geològic de la Terra. L’egolatria humana, en nom d’un suposat progrés, no té gens de miraments en desforestar la selva amazònica, en produir substàncies tòxiques que contaminen l’atmosfera (fig. 4), el sòl i els oceans, o en convertir territori natural en asfalt i ciment. De fet, l’enginyeria humana ha construït, i guarda per a ésser emprats, sofisticats mecanismes (fig. 5) amb sobrada capacitat per a destruir totalment la biosfera.

Fig. 5

Fig. 6

Sobreexplotació de recursos naturals, pèrdua de biodiversitat, desertització, contaminació (fig. 6), pluja àcida, destrucció de la capa d’ozó, canvi climàtic...són realitats causades per l’activitat humana i és ben hora que les bones intencions per capgirar la situació actual faci pas a les accions, i això implica canviar moltes actituds de la nostra vida diària i fer un seriós exercici de reflexió. Els humans som part del medi, no som uns éssers a part, i, per tant, qualsevol acte degradant que hi facem, repercuteix en nosaltres mateixos. Tenguem sempre present que l’origen bàsic de tots els aliments i dels béns material són els recursos naturals (fig. 7).

Fig. 7

Els governs dels països més poderosos i les multinacionals tenen la clau per invertir la situació, en un àmbit on els interessos crematístics hi tenen un paper cabdal. Canviar el model econòmic imperant a occident, que es bassa en un consumisme galopant, i aconseguir que les empreses deixin d’elaborar certs productes per fabricar-ne d’altres i amb una tecnologia respectuosa amb el medi, és tot un repte.

Fig. 8

La ciutadania, com a massa consumidora amb llibertat per triar allò que vol consumir, té la paraula a l’hora de les decisions de compra, i l’elecció adequada és la que s’inclina per l’adquisició de béns i serveis de provada solvència amb al medi (fig. 8). Cal tenir actituds valentes, i tenir per cert que la privació de certes comoditats serà compensada amb escreix pel benestar derivat d’un bon maridatge amb la natura.

Fig. 9

És imprescindible que les autoritats i poders que mouen els fils del món facin cas a la comunitat científica (fig. 9) i que segueixin les seves prescripcions, i que l’educació mediambiental tengui un lloc preferent en els programes escolars des d’una edat ben primerenca amb l’objectiu d’estimular la sensibilització. Cal confiar que el humans sabrem rectificar i minvar l’impacte que estam generant de forma irresponsable. Ens hi va la salut i la vida!  

La filatèlia reflecteix aquesta preocupació pel medi i pràcticament no hi ha cap país del món que no hagi emès algun segell dedicat al tema. Tan de bo que els gestos vagin acompanyats d’accions efectives que derivin en un compromís rigorós, permanent i irrevocable de l’espècia humana envers el medi natural.

                                                                                                           Joan Miquel i Llompart