Pàgines

jueves, 31 de octubre de 2019

PROTAGONISTES DE LA FILATÈLIA

     La Federació Balear està d'enhorabona. Dos dels seus membres han estat premiats. D. Francisco Morro i D. Antoni Rigo. La solemne entrega de diplomes d'honor als Protagonistes de la Filatèlia Espanyola va tenir lloc ahir, dimecres dia 30 d'octubre a l'Auditori de la Fàbrica de Moneda (FNMT). 

     Afegim les fotografies només de D.Antoni Rigo, ja que, D. Francisco Morro no va poder assistir a l'esdeveniment per qüestions personals. Reiteram sa nostra més enhorabona a tot dos per aquest premi tan merescut.
  

           






miércoles, 30 de octubre de 2019

DE ESTACIÓN TELEGRÁFICA A CENTRO DE INTERPRETACIÓN


Bajo mi lupa…

         


Sello de Telégrafos
Emisión 1865

Hace unos días, la prensa nos dejaba la noticia de que el edificio que albergó en su día la Estación Telegráfica de Xabia, estaba siendo ocupado por “intrusos” (Levante-EMV.com La Marina. 21.10.2019. Alfons Padilla), con el consiguiente deterioro de un lugar emblemático para las comunicaciones entre la Península y las Islas Baleares entre finales del Siglo XIX y la mitad del XX. Ya esta noticia nos hizo ver hasta qué punto la “incultura” de quienes gobiernan han permitido que esta parte de la historia de nuestra Comarca haya llegado a ese extremo.


Pero al parecer quienes gobiernan, en este caso en Xabia, si son sensibles a la historia y han sabido reconocer la importancia de este edificio conocido como “La Estación Electro-Semafórica”. Hoy la prensa comarcal (Levante-EMV.com La Marina. 28.10.2019. Alfons Padilla) nos sorprende con un titular que da la sensación de que el edificio está a salvo, pero ¿Y la historia de la telegrafía entre Xabia e Ibiza? ¿A salvo u olvidada?

La noticia esclarece que el Ayuntamiento de Xabia ha tomado la determinación de preservar del deterioro tanto el “Faro” del Cabo de Sant Antoni conocido popularmente como “El Semáforo” (1855), para reconvertirlo en una especie de “Centro de Interpretación de la Reserva Marina”, y que a su vez y a través del Ministro de Ciencia, D. Pedro Duque (Hijo Adoptívo de Xabia), va a solicitar a Correos la cesión en alquiler (ó venta) de la Estación Telegráfica, ubicada en el entorno del faro, en la Sierra del Montgó. Es decir, Correos posee en Xabia un inmueble, que fue estación telegráfica, cargado de historia, y lo tiene abandonado a su suerte y a la de quienes deseen ocuparlo (ilegalmente claro).

Estación Telegráfica de Xabia
Fuente: Levante EMV-La Marina

Ahora parece que todo este abandono va a tener un final feliz, aunque desde nuestro punto de vista no estaría de más que las 3 partes implicadas, se involucrasen lo suficiente para que no fuese un Centro de Interpretación de la Reserva Marina lo único que se ubique en ese espacio con fines turísticos. Tanto el Ayuntamiento de Xabia, Correos (Fomento) y también el Ayuntamiento de Ibiza, tal vez este último en su propio espacio, conseguir devolver la importancia que tuvo en su momento para toda una sociedad, tanto el telégrafo como ese cable submarino que unía la península y las islas. Convencidos estamos de que habrá mucho material en manos de particulares que con una buena gestión, puedan exponerse en un museo como debe ser, como tienen otras ciudades europeas que saben darle la importancia que tuvo el uso del telégrafo, y convertir esta olvidada Estación Telegráfica, en todo un atractivo turístico.

Detalle de los trabajos de colocación del
Cable Telegráfico entre Xabia e Ibiza
Fuente: EL MUNDO Baleares

El telégrafo entre Jávea e Ibiza se remonta a 1860 cuando el cable submarino unió telegráficamente la península (Xabia) con la Cala Vedella (Ibiza), y una 2ª línea en 1871, entre Xabia y la Cala Molí de Ibiza. Un cordón umbilical que dotó a los habitantes de las islas una conexión telegráfica con esta parte de España, con este invento que transformó junto al Correo, la sociedad de los Siglos XIX y XX.

Emisión sellos para Telégrafos

Démosle pues la importancia histórica que este edificio, que hoy es noticia, tiene y hagamos ese museo recordando tanto a la telegrafía como a sus telegrafistas.

José Ivars Ivars
Divulgador e Investigador Filatélico

Nota. Este artículo originariamente ha sido publicado en el blog de la Agrupación Filatélica de Calp "IFAC FILATÉLICO". para verlo, clicar "aquí"

viernes, 25 de octubre de 2019

MENORCA. STARLIGHT

     La illa de Menorca s'ha convertit en la única illa del Mediterrani certificada com a Reserva i Destí Turístic Starlight, unes acreditacions que destaquen l'òptima qualitat del seu cel vinculada a valors com el patrimoni arqueològic.

                                                         Exfilmô 2018 (1)

     Poc a poc, les estrelles, per una raó o per una altra, s'han anat apagant, la cúpula lluminosa tan gran es va esborrant, les constel·lacions no es veuen i el resplendor de la llum cada pic es pot veure des de més lluny. Aquell to ataronjat no ens deixa gaudir d'un espai meravellós i únic. Fins i tot, podem dir, amb tota seguretat, que en segons quins llocs de la Terra s'ha perdut completament la nit, tot és dia, evidentment, no natural però si creada per l'home.

                            

                                  Segells amb imatges sense contaminació lumínca (2)

     Una contaminació lumínica que té un gran impacte ambiental; la pèrdua de l'obscuritat provoca grans pertorbacions a les plantes i als animals; afecta també als processos fisiològics regulats pels ritmes circadiaris, a més que ens priva del plaer estètic de poder gaudir de la gran bellesa de la nit arrelada pels estels que l'envolten. Un patrimoni visual, que hem de ser conscients de que estem perdent any rere any i no som conscients d'aquest efecte devastador.


                                      Postal cometa Halley sobre Marsella 19-05-1910 (2)

     S'ha de promoure la defensa dels cels nets de tota casta de contaminació, ara la lumínica. S'han perdut llocs aptes per l'observació astronòmica fins arribar a la contaminació lumínica; una pol·lució infravalorada que comença a ser una amenaça molt seria a la qual hem de posar fre. Un disseny d'aparells mal fets, on les faroles aporten llum cap el cel i que romanen enceses més temps del que han de menester, horaris inadequats per seu enllumenat amb una font de residus rere ells de forma incalculable.

(1) Material filatèlic cedit per D. Francisco Morro, President de la FEBASOFI
(2) Material filatèlic cedit per D. Antoni Rigo, President Astrofilatèlia de FESOFI

Juan Gabriel Barceló Matas

lunes, 14 de octubre de 2019

HOMENAJE A LOS PROTAGONISTAS DE LA FILATELIA ESPAÑOLA. GALA 75

     La Federación Balear y en concreto el Grupo Filatélico y Numismático de Mahón están muy complacidos por el nuevo homenaje y premio otorgado a nuestro presidente y compañero D. Francisco Morro. 



     El Grupo NEXO, editora de ‘EL ECO Filatélico’, ha tomado la decisión adoptada por unanimidad por la Dirección y Redacción de ‘EL ECO’ de rendirle Público Homenaje como ‘Protagonista de la Filatelia Española’, haciéndote entrega del Diploma de Honor acreditativo, con motivo de la Gala Conmemorativa del 75º Aniversario de EL ECO.



     La solemne entrega de los Diplomas de Honor a los Protagonistas de la Filatelia Española se celebrará el miércoles 30 de octubre, a las siete de la tarde, en el Auditorio de la Fábrica Nacional de Moneda y Timbre (FNMT), tras la VI Gala Internacional de Premios Nexofil & Nexonum a los Mejores Sellos y Monedas del Mundo, que organiza ‘EL ECO’, órgano oficial de FESOFI, en colaboración con Correos y la Real Casa de la Moneda.

Nuestra más enhorabuena a Paco y sobretodo al coleccionismo balear.

miércoles, 9 de octubre de 2019

EXPOSICIÓN EN MAHÓN MENORCA “EXFILMÔ ´19” (AVANCE)


Ya está casi todo preparado para la Exposición de filatelia y coleccionismo (entrada libre) que se celebrará a partir de día 25 de este mes hasta el día 6 de noviembre "EXFILMÔ ´19", organizada por el Grupo Filatélico y Numismático del Ateneo Mahón en Menorca, este año dedicada a Menorca como Reserva y destino Starlight. Un año más se ha preparado con mucha ilusión, con un gran elenco de expositor@s que mostrarán sus trabajos realizados  y que se espera sea un éxito como en años anteriores.

Comentar que al igual que en años pasados el día 25 de octubre, día de la inauguración, habrá una Estafeta Temporal de Correos con un matasellos conmemorativo dedicado a la misma, donde socios y público en general podrá solicitarlo o enviar sus cartas. Así mismo se ha pedido un sello personalizado TUSELLO a Correos con este mismo motivo.

A continuación se muestra el cartel, listado de coleccionistas expositor@s, matasellos definitivo y sello personalizado TUSELLO.




EXPOSITOR@S


- FILATELIA -
Ateneu de Maó Científic, Literari i Artístic. Sobres de Primer Día
(Donación de Don Jaime Mairata Laviña)
Barceló Matas, Juan Gabriel. Menorca Starlight
(Grupo Filatélico y Numismático del Ateneo de Mahón)
Ferrer Ambrós, Salvador. Etiquetas epelsa conmemorativas 1985-1993
(Grupo Filatélico y Numismático del Ateneo de Mahón)
Lopes Rebelo, Américo. “A ordem dos galiformes”
(ASEMA)
Mascaró Morlá, Fermín. La Hispanidad
(Grupo Filatélico y Numismático del Ateneo de Mahón)
Miquel Llompart, Joan. Sport, a Social Phenomenon
(Grup Palma)
Morro Martí, Francisco. Matasellos Turísticos
(Grupo Filatélico y Numismático del Ateneo de Mahón)
Morro Carreras, Victor. Iceberg por proa
(Grupo Filatélico y Numismático del Ateneo de Mahón)
Rigo Aguiló, Antoni. El Sol, una estrella vulgar
(Associació Filatèlica d’Inca)
Rigo Aguiló, Antoni. La observación del Cometa Halley en 1986
(Associació Filatèlica d’Inca )
Rigo Aguiló, Antoni. Cometas, Errantes Cuerpos Celestes
(Associació Filatèlica d’Inca)
Rigo Aguiló, Antoni. Cinturon de Asteroides
(Associació Filatèlica d’Inca)
Rodríguez Novoa, Daniel. Faros del Mundo. La señal del buen camino
(Sociedad Filélica Miño)
Ruiz Company, Santiago. La Pesca
(ASEMA)
Sainz Romero, Agustín. Sellos de valor variable
(Grupo Filatélico y Numismático del Ateneo de Mahón )
Silva Martínez, Joaquín. Nuestro Mundo
(Sociedad Filélica Miño)

- COLECCIONISMO -
Cardona Natta, Pablo. Medallas Primera Guerra Mundial
(Independiente)
Camps Denclar, José. Cerámica
(Independiente)
Cousin Lebriez, André. Sobres de sucre
(Grup Filatèlic i Numismàtic Ciutadella-Cercle Artístic)
Gil Anaya, Mónica & Llopis Riudavets, Antonio. Armas Blancas
(Grupo Filatélico y Numismático del Ateneo de Mahón)
Febrer Pons, Tomeu. Juguetes (Independiente)
Goñalons Gomila, Cámaras fotográficas antiguas
(Independiente)
Morro Carreras, Victor, Replicas documentos RMS Titanic
(Grupo Filatélico y Numismático del Ateneo de Mahón )
Moyano Arcos, Antonio. Cuadros Pintura
(Independiente)
Peluquería Olympic. Herramientas de Barbería
(Independiente)
Riera Olives, Cristina. Dedales
(Independiente)
Rivero Domínguez, Rolando. Billetes
(Grupo Filatélico y Numismático del Ateneo de Mahón )






 En el caso de que hubiese alguna persona interesada en el matasellos y no pueda asistir a la inauguración, puede enviar una carta con sus peticiones a dicho Grupo y este las devolverá debidamente mataselladas tal como lo haya solicitado. Esta es la dirección postal…

ATENEO CIENTÍFICO LITERARIO Y ARTÍSTICO DE MAHÓN
A la atención del Grupo Filatélico y Numismático
Calle Rovellada de Dalt, 25
07703 Mahón (Baleares)

viernes, 4 de octubre de 2019

FILATÈLIA OBERTA


     És clar que cada col·leccionista té els seus propis objectius quan decideix encaminar la col·lecció d’una forma determinada, però sí que és unànime entre el col·lectiu la premissa de voler-ho passar bé, de gaudir de la nostra curolla, i en definitiva de divertir-nos amb allò que feim; si no fos així no tendria cap sentit dedicar part del nostre temps lliure a realitzar una activitat que ens resultés incòmoda. 

     Dic això perquè hi ha persones que no accepten els condicionaments que estableixen les organitzacions filatèliques quan es tracta de participar en exposicions competitives, i entre els arguments que al·leguen és que ningú no ha de constrènyer la voluntat del col·leccionista, el qual ha de tenir llibertat per fer el que vulgui. Vull recalcar, aquí, que la participació en competicions és voluntària, i per tant la normativa només afecta els possibles concursants, però cal consignar també que és una bona referència general per a tots els col·leccionistes fer esment als reglaments de les diferents classes establertes, a fi que serveixin de guia i orientació, independentment de la intenció de sotmetre’s, o no, a l’avaluació d’un jurat filatèlic.

      En qualsevol disciplina és un requisit indispensable utilitzar material filatèlic apropiat. En els reglaments hi ha una intencionalitat clara de preservar l’essència de la filatèlia i per tant emprar exclusivament material filatèlico-postal és una condició sine qua nonper desenvolupar una col·lecció. És cert que hi ha elements que se situen en la frontera d’allò que és, o no és, filatèlic; és l’anomenat material límit, però d’això n’hauríem de parlar en una altra ocasió.

      Encara que ho pugui semblar, afortunadament la filatèlia no és una activitat estàtica o encotillada, sinó que està sotmesa a evolució, tot i que sigui per pura supervivència. Per això, des de fa unes dècades, s’ha establert una modalitat innovadora que ara es coneix com Filatèlia Oberta. La novetat rau precisament en el tipus de material que es pot utilitzar per a desenvolupar un tema, permetent que un màxim del 50% del total sigui material no filatèlic; no hi ha cap tipus de material exclòs, únicament quedarien fora els objectes que suposin un perill d’inflamar-se, de contaminar o que contenguin verí, així com els que tenen més de cinc mil·límetres de gruixa, perquè dificultarien el muntatge als quadres d’exposició.

      És evident que aquesta fórmula obre una infinitat de possibilitats d’ús d’objectes i documents. Les imatges que il·lustren el present article en són només una petita mostra: el calendari de butxaca de la fig. 1, amb una cita de Gandhi, seria adequat en una presentació sobre pacifisme; cal fer esment també a l’errada d’impremta en el llinatge de l’activista indi; la fig. 2, una targeta israeliana de pagament telefònic mostra diversos exemplars de l’espèciePseudanthias squamipinnis, peix marí de clima tropical, hermafrodita i que s’alimenta de zooplàncton; la medalla dedicada a la Nostra Senyora de Lourdes (fig. 3), encunyada el 2002, encaixaria molt bé en una temàtica religiosa; el pin de la fig. 4 es un producte publicitari de la veterana firma alemanya Pelikan, fundada el 1838, especialitzada en divers material d’oficina; la fig. 5 és un sobre de sucre, gairebé obligat company del cafè, que porta una dita ben certa i que podríem fer servir on fos necessari; finalment, una entrada d’accés al Castell de Praga (fig. 6) tendria utilitat per documentar un passatge de la història i cultura de la capital txeca. 





                                                      Figura 2

 Figura 1



                     

                                           Figura 4




                             Figura 3






Figura 5







Figura 6


     S’ha de tenir sempre present que el material no filatèlic ha d’ésser estudiant amb la mateixa profunditat que el filatèlic i que el desenvolupament del tema i la resta de requeriments exigits en la Filatèlia Temàtica tenen plena vigència en la Filatèlia Oberta. Bàsicament, l’única diferència és que el material filatèlic ha de tenir obligatòriament com a mínim una presència del 50%.

     Entenc que aquest escrit només és una pinzellada sobre aquest tipus de col·leccionisme, però que tal volta pugui animar algú a plantejar-se nou reptes. És prou conegut que en aquestes latituds no anam sobrats de col·leccionistes.

Joan Miquel i Llompart