Pàgines

domingo, 8 de marzo de 2020

8 DE MARÇ. DIA INTERNACIONAL DE LA DONA…TAMBÉ A L’ESPAI

     Amb motiu de l’exposició filatèlica celebrada a Ciutadella del 7 al 16 de novembre de 2019 sota el títol “Dones: cap a la igualtat” se publicà en aquest blog l’article “Dones a l’espai. Les primeres per…” que se pot llegir si clickau el linkhttps://col-lecciomania.blogspot.com/2019/11/dones-lespai-les-primeres-per_8.html.

     L’article enumerava les fites que les dones han anat aconseguint a l’àmbit espacial al llarg de la història, però en cap cas, això suposava un capítol tancat, donat que les dones segueixen, i seguiran assolint totes i cadascuna de les tasques que els homes venen desenvolupant fins que arribi un moment que no sigui ja noticia saber si això o allò fou realitzat per homes o per dones, sinó simplement per éssers humans.

     Des de la redacció d’aquell article fins avui, dues fites més s’han d’afegir a la conquesta de l’espai=conquesta dels drets de les dones:
  1. 18 d’octubre de 2019. Primera sortida extravehicular realitzada exclusivament per dues astronautes femenines: Jessica Meir i Christina Koch.
  2. 06 de febrer de 2020. Christina Koch retorna a terra després de 328 dies d’estància a l’espai (l’estància més perllongada seguida fins ara per una dona).
     Avui ens centram només a la primera sortida extravehicular, coneguda per les seves sigles en anglès EVA (Extra Vehicular Activity) duita a terme el passat 18 d’octubre de 2019.


Fig 1. 18.10.2019 Houston, TX. Centre de control des d’on se seguiren les activitats extravehiculars que les astronautes realitzaren fora de l’Estació Espacial Internacional.

     L’èxit d’aquesta sortida extravehicular, o caminada espacial, comença la seva història molt més enrere, concretament uns mesos abans.

     Aquest passeig per l’espai protagonitzat exclusivament per dones estava programat pel 29 de març de 2019 i l’havien de dur a terme Anne McClain i Christina Koch.

     Com a qualsevol altra sortida a l’espai exterior, se determinaren les tasques de reparació i manteniment que s’havien de realitzar i la seva duració: una mica més de set hores, que frega l’autonomia màxima que suporten els trajes espacials, però, arribat el dia programat, sorgí un contratemps fins llavors mai plantejat. La NASA s’adonà que a l’estació espacial només hi havia un traje de la talla M, i ambdues astronautes necessitaven trajes de la talla M. I com que els trajes no se poden ajustar a conveniència, el passeig espacial de dues dibes s`hagué de modificar.

     Així doncs, l’astronauta Anne McClain no pogué acometre aquesta sortida i fou substituida per l’astronauta (masculí) Nick Hague, qui sí tenia un traje de la seva talla.

     Aquest motiu provocà que la NASA rebés multitud de crítiques i acceleràs els treballs per posar a disposició dels astronautes un altre tipus d’equipament (encara en fase experimental) anomenat xEMU (unitat de movilitat d’exploració extravehicular) que permetrà ajustar la mesura del traje a les mides del seu usuari/usuària.

     I finalment arribam al dia assenyalat. El 18 d’octubre de 2019 dues astronautes femenines (curiosament ambdues de la mateixa promoció de la NASA del 2013, la primera formada per un 50% d’homes i un 50% de dones) sortien a l’espai per canviar unes bateries dels controls de càrrega i descarrega que recullen l’energia dels panells solars. Missió desenvolupada amb gran encert i sense cap incident, com no podía ser d’altra manera.


              Fig 2. 18.10.2019 Houston, TX. Imatges de les dues astronautes fora de l’Estació.

No hay comentarios:

Publicar un comentario