Pàgines

miércoles, 3 de julio de 2019

Les matemàtiques dins la filatèlia

     Quan als meus companys els hi parlo sobre la filatèlia, ja tenen un preconcepte d'aquesta matèria dins el seu subconscient. Pensen, en primer lloc, que som persones majors que no tenim altra cosa a fer; i en segon lloc, com aquelles que col·leccionen “cromos” amb uns dibuixets originals que des de fa temps ho recopilaven els nostres padrins.

      Apropar la filatèlia als joves d'avui és complicat. Per una banda, no els hi atreu gens ni mica el fet d'haver de cercar i esbrinar o aprendre coses noves sobre història, dibuix, arts, filosofia, esdeveniments importants que han succeït al llarg de la història -no només d'Espanya sinó també a la resta dels països del món- i com no, a les matemàtiques. Els joves d'avui, no tots, ho tenen fàcil amb les noves tecnologies, i això els hi serveix per fugir una mica de la realitat que els envolta. El segell és una eina que es pot emprar per molts i diferents coneixements i les matemàtiques és un d'ells.

      L'altre dia -de pagès, fa dues setmanes- havia d'explicar a uns joves el concepte de perímetre i àrea de figures geomètriques. Com que no ho entenien, i per ser un poc gràfic i pedagògic, vaig agafar un segell i els hi vaig fer comptar els dents que tenien a la base, i després els dents de l'alçada. Un pic fet això, els hi vaig fer sumar tots els costats, per tant, varen obtenir el següent:



                                     Perímetre = suma dels costats

                                     Perímetre = 19 + 16 + 19 + 16 = 70 dent.
19 dents 

                                     Àrea = base x alçada

                                     Àrea = 19 x 16 = 304 dents2


               16 dents

     També vàrem emprar els diferents tipus de segells per demostrar que hi existien figures geomètriques diferents, com poden ser segells quadrats, rectangulars, triangulars, en forma de rombe. 


Segell en forma de rombe

               

                       Segell en forma de triangle                               Segell en forma rectangular

     No és un descobriment allò que vaig fer. Però si que es varen quedar amb dos conceptes nous. El primer, és que existeix una figura que es diu segell i que s'empra per enviar cartes i postals d'un lloc a un altre; i en segon lloc, la filatèlia és una font inesgotable de informació i d'aprenentatge.


Juan Gabriel Barceló Matas

No hay comentarios:

Publicar un comentario