Pàgines

domingo, 12 de julio de 2020

ELS PARAL·LELISMES DELS ESDEVENIMENTS HISTÒRICS

Els esdeveniments històrics ens permeten sovint establir paral·lelismes entre fites llunyanes en el temps però semblants en els continguts, ja sigui de manera evident o de manera simbòlica. 
L’any 1969 és l’any al qual l’home arribà a la Lluna. 

Però a l’any 1969 passaren moltes altres coses i aquell any, també se celebraren aniversaris d’esdeveniments passats, com el que avui ens recorda aquest sobre: el 200 aniversari de la creació de la ciutat de San Diego, a l’estat de Califòrnia, a la costa oest dels EUA.


I quina relació existeix entre l’aniversari d’una ciutat originària del segle XVIII i la fita tecnològica assolida el segle XX fent arribar una nau espacial al nostre satèl·lit natural?. 

Així, de sobte, caldria dir que cap ni una, que simplement s’aprofità el sobre primer dia del segell dedicat a la missió Apollo 11, per a fer referència al naixement d’una ciutat, que a més no és la ciutat de naixement de cap dels tres astronautes que anaren a la Lluna aquell juliol de 1969.

Ho podríem deixar com una curiositat filatèlica per intentar ajuntar dos esdeveniments que sols tenen en comú que ocorregueren amb una diferència de 200 anys; un el 1769 i l’altre el 1969.

O bé, com se diu vulgarment, aprofitar una coincidència per crear un sobre filatèlic diferent i poder escurar les butxaques dels col·leccionistes de dos àmbits diferents; aquells interessats a la història i aquells interessats a la ciència.

No obstant això, també caldria demanar-se si realment existeix alguna connexió entre aquests dos fets que justifiqui d’alguna manera la confecció d’aquest sobre.

El viatge de l’Apollo 11 resisteix molt poques comparacions, tal volta només seria comparable al viatge de Cristòfol Colom, o al de la volta al món de Magalhães i Elcano.

Però el camí que obriren els astronautes de l’Apollo 11 sí té molts paral·lelismes amb altres camins i/o rutes obertes per altres exploradors, aventurers o missioners. I és aquest el paral·lelisme que evoca aquest sobre. 

La il·lustració ens mostra el Camino Real que emprengueren els franciscans a l’Alta Califòrnia, començant per la fundació de la missió de San Diego de Alcalá, el 16 de juliol de 1769, i anant cap al nord, a una distància d’un dia a cavall o tres a peu, fundant noves missions fins al 1824, a on fundaren la vint-i-una i darrera de San Francisco de Solano.

El paper que els franciscans com Fra Juníper Serra o els militars com Gaspar de Portolà jugaren durant el procés d’evangelització i colonització de les terres que visitaven ha estat avui posat en dubte arrel de la mort de George Floyd, un ciutadà afroamericà, per un policia blanc mentre era detingut i ha provocat un moviment anomenat Black Lives Matter(traduït com les vides negres importen) amb manifestacions arreu del món i atacs a les estàtues d’aquells i d’altres personatges, les quals han estat enderrocades o pintades de color vermell per simbolitzar la sang vessada per tots aquells que foren oprimits al seu temps.

Però la valoració i el judici tant dels fets actuals, com dels succeïts fa 200 anys, ja seria motiu d’un altre escrit, amb aportacions d’estudis d’historiadors, sociòlegs i analistes i amb imatges d’altres tipus de segells i cartes.

Aquí només deixam constància del paral·lelisme de dos camins: el Camino Real i el camí de l’exploració espacial.

Antoni RIGO
President de la Comissió d’Astrofilatèlia de FESOFI

No hay comentarios:

Publicar un comentario