Pàgines

viernes, 25 de octubre de 2019

MENORCA. STARLIGHT

     La illa de Menorca s'ha convertit en la única illa del Mediterrani certificada com a Reserva i Destí Turístic Starlight, unes acreditacions que destaquen l'òptima qualitat del seu cel vinculada a valors com el patrimoni arqueològic.

                                                         Exfilmô 2018 (1)

     Poc a poc, les estrelles, per una raó o per una altra, s'han anat apagant, la cúpula lluminosa tan gran es va esborrant, les constel·lacions no es veuen i el resplendor de la llum cada pic es pot veure des de més lluny. Aquell to ataronjat no ens deixa gaudir d'un espai meravellós i únic. Fins i tot, podem dir, amb tota seguretat, que en segons quins llocs de la Terra s'ha perdut completament la nit, tot és dia, evidentment, no natural però si creada per l'home.

                            

                                  Segells amb imatges sense contaminació lumínca (2)

     Una contaminació lumínica que té un gran impacte ambiental; la pèrdua de l'obscuritat provoca grans pertorbacions a les plantes i als animals; afecta també als processos fisiològics regulats pels ritmes circadiaris, a més que ens priva del plaer estètic de poder gaudir de la gran bellesa de la nit arrelada pels estels que l'envolten. Un patrimoni visual, que hem de ser conscients de que estem perdent any rere any i no som conscients d'aquest efecte devastador.


                                      Postal cometa Halley sobre Marsella 19-05-1910 (2)

     S'ha de promoure la defensa dels cels nets de tota casta de contaminació, ara la lumínica. S'han perdut llocs aptes per l'observació astronòmica fins arribar a la contaminació lumínica; una pol·lució infravalorada que comença a ser una amenaça molt seria a la qual hem de posar fre. Un disseny d'aparells mal fets, on les faroles aporten llum cap el cel i que romanen enceses més temps del que han de menester, horaris inadequats per seu enllumenat amb una font de residus rere ells de forma incalculable.

(1) Material filatèlic cedit per D. Francisco Morro, President de la FEBASOFI
(2) Material filatèlic cedit per D. Antoni Rigo, President Astrofilatèlia de FESOFI

Juan Gabriel Barceló Matas

No hay comentarios:

Publicar un comentario