Pàgines

sábado, 20 de julio de 2019

APOLLO 11 – 50 ANYS DEL PRIMER HOME A LA LLUNA


Avui dia 20 de juliol fa 50 anys de l’aterratge de la missió Apollo 11 que portà a dos astronautes nord-americans, Neil Armstrong i Edwin “Buzz” Aldrin, a trepitjar per primera vegada la superfície de la Lluna.

Estacions espacials situades a Estats Units, Austràlia i Espanya mantenien una comunicació constant amb la tripulació de l’Apollo 11 a la vegada que controlaven totes les dades que rebien dels equips i instrumentació de la nau, així com les dades biomèdiques dels cossos dels propis astronautes.

Avui parlarem de la xarxa d’estacions espacials situades a Espanya i que participaren a la missió Apollo 11:

                   a)      Fresnedillas de la Oliva, Madrid (Apollo Prime). 
                   b)      Robledo de Chavela, Madrid (Apollo Wing). 
                   c)       Maspalomas, Gran Canària (estació de suport)   
                   d)      Cebreros, Àvila (Apollo backup).

I la primera pregunta que ens sorgeix és per què quatre estacions espacials per una única missió?.

Com sempre, la resposta brolla del coneixement adquirit a través de la lectura.
Les missions Apollo que anaren a la Lluna se composaven sempre de tres astronautas; dos baixaven a la superfície amb el mòdul lunar mentre que el tercer romania orbitant la Lluna dins el mòdul de comandament. Per tant, en aquell moment de cada missió Apollo, hi havia dues naus tripulades separades i amb funcions diferents. La missió Apollo 11 no fou una excepció.

Així doncs l’estació de Fresnedillas (Apollo Prime) seguia als astronautes que estaven sobre la Lluna i l’estació de Robledo (Apollo Wing) mantenia contacte amb l’astronauta que orbitava la Lluna esperant la tornada dels seus dos companys.

L’estació de suport de Maspalomas, confirmava al centre de control de Houston si la nau havia aconseguit sortir de l’òrbita terrestre una vegada llançat el coet Saturn V des del centre espacial Kennedy -KSC, abreujat en anglès-.

L’estació de Cebreros (Apollo backup) se trobava en stand-by per si alguna de les estacions anteriors fallava durant els dies de la missió espacial. En teoria se tractava d’una estació duplicada, per si res no anava bé.

I tota aquesta xarxa de quatre estacions se trobava també a Estats Units i a Austràlia. Tot un desplegament d’antenes apuntant a la nau per garantir un contacte constant i fluid amb els astronautes.

Gràcies a l’astrofilatélia trobam avui en dia sobres cancel.lats a aquells indrets i amb les dades claus de la missió Apollo 11.


16.07.1969 Madrid. Llançament de l’Apollo 11 des de KSC. Estació de seguiment de Fresnedillas. Marca rodona en color negre, oficial per a totes les missions Apollo, i marca rectangular, també oficial, en color magenta, específica per l’Apollo 11.


16.07.1969 Robledo de Chavela. Llançament de l’Apollo 11 des de KSC. Estació de seguiment de Robledo. Firma fotocopiada del director de l’estació José Luis Fernández.


16.07.1969 Las Palmas. Llançament de l’Apollo 11 des de KSC. Estació de seguiment de Maspalomas. Marca rectangular específica per l’Apollo 11.


Antoni RIGO
President de la Comissió d’Astrofilatèlia de FESOFI.




lunes, 8 de julio de 2019

NUEVO SELLO CORREOS Y QUE INCLUYE TEMÁTICA BALEAR


Hoy día 8 de julio Correos ha emitido un nuevo sello en Pliego Premium dedicado a EUROMED y que tiene como motivo los trajes regionales del Mediterráneo. Además en el mismo sale representado el mapa de Baleares.



Con respecto al matasellos de Primer día, los lugares de matasellado serán Madrid y Barcelona.




CARACTERÍSTICAS E INFORMACIÓN DEL SELLO, página web Correos

Enlace a la web de Correos donde se puede ver toda esta información, clicar "AQUÍ"




Emisión

Euromed. Trajes regionales del Mediterráneo
  • Fecha de emisión:08/07/2019
  • Procedimiento de Impresión:Offset engomado
  • Papel:Estucado, engomado, fosforescente
  • Tamaño del sello:74,6 x 28,8 mm
  • Efectos en pliego:12
  • Valor postal de los sellos:1.40 € cada sello
  • Tirada:18.000 PP
Trajes regionales
EUROMED. TRAJES REGIONALES DEL MEDITERRÁNEO.
Se emite un nuevo sello en un Pliego Premium, dedicado a Euromed, que tiene como motivo principal los Trajes Regionales del Mediterráneo.
La Unión Postal para el Mediterráneo fue establecida en Roma, el 15 de marzo de 2011, por 14 Operadores Postales de toda la Región Mediterránea bajo el paraguas de la Unión Postal Universal. Hoy día cuenta con hasta 21 miembros.
Sus objetivos giran en torno a cuatro pilares: mejorar la comunicación, promover la inclusión financiera, comercio estimulante y compartir recursos.
El sello dedicado a los trajes regionales del mediterráneo, muestra el detalle de varios trajes típicos de la zona, entre ellos, el traje de flamenca.
El fondo del sello presenta la silueta de las islas Baleares,  clara representación de la cultura mediterránea.
El Pliego Premium está ilustrado por el encaje, material presente en muchos de los trajes típicos por su delicadeza y elegancia, como es el caso del traje de Fallera.
La geografía mediterránea, en concreto la española, se caracteriza por la riqueza y variedad de los trajes regionales.
Desde Cataluña hasta Andalucía, la muestra de estas vestimentas tradicionales son una explosión de color que acompañan a las fiestas y el folclore de muchos rincones.
Cataluña presente con sus “gandallas” y “mantellinas” para las mujeres y la icónica barretina para los hombres. El delicado traje de Fallera, típico de la Comunidad Valenciana, se convierte en una auténtica obra de arte a base de bordados, encajes y filigranas. Las mujeres de la Huerta de Murcia van vestidas con corpiño, cucos y enaguas que se cubren con el refajo o falda de diversos tejidos y también puede ser decorado con bordados. En Andalucía, las mujeres sacan los volantes y los lunares con trajes muy favorecedores y, los hombres, con el traje de corto típico de la monta. Baleares con jubones, enaguas y su característico “rebosillo” que cubre las cabezas y las “espardenyes” que hace lo mismo con los pies. Todos y cada uno de ellos son seña de identidad de una cultura ancestral.






































miércoles, 3 de julio de 2019

Les matemàtiques dins la filatèlia

     Quan als meus companys els hi parlo sobre la filatèlia, ja tenen un preconcepte d'aquesta matèria dins el seu subconscient. Pensen, en primer lloc, que som persones majors que no tenim altra cosa a fer; i en segon lloc, com aquelles que col·leccionen “cromos” amb uns dibuixets originals que des de fa temps ho recopilaven els nostres padrins.

      Apropar la filatèlia als joves d'avui és complicat. Per una banda, no els hi atreu gens ni mica el fet d'haver de cercar i esbrinar o aprendre coses noves sobre història, dibuix, arts, filosofia, esdeveniments importants que han succeït al llarg de la història -no només d'Espanya sinó també a la resta dels països del món- i com no, a les matemàtiques. Els joves d'avui, no tots, ho tenen fàcil amb les noves tecnologies, i això els hi serveix per fugir una mica de la realitat que els envolta. El segell és una eina que es pot emprar per molts i diferents coneixements i les matemàtiques és un d'ells.

      L'altre dia -de pagès, fa dues setmanes- havia d'explicar a uns joves el concepte de perímetre i àrea de figures geomètriques. Com que no ho entenien, i per ser un poc gràfic i pedagògic, vaig agafar un segell i els hi vaig fer comptar els dents que tenien a la base, i després els dents de l'alçada. Un pic fet això, els hi vaig fer sumar tots els costats, per tant, varen obtenir el següent:



                                     Perímetre = suma dels costats

                                     Perímetre = 19 + 16 + 19 + 16 = 70 dent.
19 dents 

                                     Àrea = base x alçada

                                     Àrea = 19 x 16 = 304 dents2


               16 dents

     També vàrem emprar els diferents tipus de segells per demostrar que hi existien figures geomètriques diferents, com poden ser segells quadrats, rectangulars, triangulars, en forma de rombe. 


Segell en forma de rombe

               

                       Segell en forma de triangle                               Segell en forma rectangular

     No és un descobriment allò que vaig fer. Però si que es varen quedar amb dos conceptes nous. El primer, és que existeix una figura que es diu segell i que s'empra per enviar cartes i postals d'un lloc a un altre; i en segon lloc, la filatèlia és una font inesgotable de informació i d'aprenentatge.


Juan Gabriel Barceló Matas